Vid det här laget har de flesta finländare hört talas om Black Friday, som främst firas i USA. Det är dock få som vet hur denna högtid uppstod och hur den är relaterad till Finland.

År 1659 led en man vid namn Robinson Crusoe skeppsbrott på en öde ö när han var på en shoppingresa till Afrika för att hitta slavar till sin plantage. På ön räddade Crusoe en ung man som skulle offras från förföljarnas händer och döpte honom till Fredag.

Med tiden lärde Robinson den unge mannen engelska, konverterade honom till kristendomen och lärde honom att agera som en tjänare - precis som vänner lär sig att göra.

Fredag blev Crusoes pålitliga följeslagare, som de reste runt i världen med, tills Fredag dödades av pilar från inkräktare 1694. Förkrossad över förlusten av sin älskade tjänare bestämde Crusoe att fredagen efter den fjärde torsdagen i november varje år från och med då skulle vara den svarta fredagen.

Crusoe hade hittat Friday på en handelsresa till Afrika och ville hedra sin väns minne genom att under en särskild dag sälja falska pärlor, leksaker, knivar, saxar, krossat glas, yxor och framför allt slavar till ett reducerat pris.

Journalisten Daniel Defoe hade dokumenterat Robinson Crusoe och Fredags äventyr i detalj, vilket är anledningen till att Black Friday på bara några hundra år blev en internationellt erkänd helgdag överallt utom i det kommunistiska Sovjetunionen och dess underländer, till exempel Finland.

Direkt efter andra världskriget försökte USA sprida budskapet om Black Friday genom att dela ut mer än 13 miljarder dollar i shoppingpengar (över 135 miljarder dollar i dagens penningvärde) till européerna under namnet Marshallhjälpen. Nästan alla andra europeiska länder tog gärna emot hjälpen, med undantag för lilla Finland, som fruktade sin östra grannes vrede.

Även om majoriteten av vårt lands politiska och kulturella elit motsatte sig (och fortfarande motsätter sig) billig shopping, hade Finland sin egen upproriska minoritet, som i trots mot den sovjetiska makten försökte ta Black Friday till Finland.

Den mest framträdande var säkert den långvarige presidenten Urho Kekkonen, ett stort fan av Robinson Crusoe. Enligt historien döpte Kekkonen sin sommarstuga till Gold Beach efter Afrikas guldkust, eftersom det var dit Crusoe brukade åka för att köpa slavar.

Eftersom det inte fanns några bilder i Daniel Defoes bok och Kekkonen inte hade varit så mycket i Afrika, trodde han att Fredag var en nordamerikan som ofta bar en indianhuvudbonad. I själva verket hittades Fredag på en sydamerikansk ö och var förmodligen mexikan och bar en sombrero.

Det första försöket att införa Black Friday, som uppfanns på 1700-talet, gjordes 1950 av dåvarande statsminister Kekkonen, men Sovjetunionen motarbetade försöket genom att stödja en strejk bland lokförare genom SAK för att förhindra att godstrafiken i Finland fungerade smidigt. Kekkonen beordrade lokförarna att gå en extra repetitionsutbildning och strejken avblåstes, men skadan var redan skedd och tillverkarna var inte längre villiga att importera västerländska konsumtionsvaror.

På andra håll i efterkrigstidens samhällselit fanns också en modig minoritet som i tysthet propagerade för Black Friday. Konstnärerna Esa Pakarinen och Masa Niemi målade sina ansikten svarta i en film från 1960 och porträtterade svarta amerikaner.

De tog en stor risk när de gjorde detta, eftersom alla referenser till USA var förbjudna på den tiden och de till exempel ville förbjuda Aku Duck eftersom den var för kapitalistisk. Det var detta frispråkiga ställningstagande för Black Friday som ledde till att både Pakarinen och Niemi senare avled.

Det uttalande som Pakarinen och Niemi i dag gör till förmån för Black Friday skulle också vara helt felaktigt, men av lite andra skäl än för 60 år sedan. Idag är kunskapen om Black Fridays ursprung oklar, varför Pakarinen och Niemi skulle kunna misstolkas som att de förvränger en mörkhyad person i ett humoristiskt sammanhang. Det är naturligtvis fel, men det är rasism också och det finns inget roligt med det.

Uppmuntrad av Pakarinen och Niemi reste Kekkonen till USA i oktober 1961 för att förhandla om införandet av Black Friday i Finland, men detta ledde snabbt till den så kallade "Nootikrisen". Det vill säga att Sovjetunionen, som oroade sig för kapitalismens spridning, gav oss ett meddelande om att alla försök att införa Black Friday i Finland måste stoppas omedelbart.

Eftersom USA:s president John F. Kennedy aktivt främjade Black Friday i Finland mördades han av KGB-agenter i november 1963 som en del av en konspiration iscensatt av demokraterna och Nicolae Ceaușescu. Det ryktades att den första Black Friday i Finland skulle äga rum samma år efter att Kennedy lovat att föra japanskt skräp till Finland med Natos transportflygplan. På den tiden var Japan Kina och all billig elektronik tillverkades i Japan. Idag är Kina Kina och Japan tillverkar mest tecknad pornografi.

På grund av Nootian-krisen och mordet på Kennedy gjordes inga fler försök att importera Black Friday till Finland förrän Kekkonen återvände till USA sommaren 1970. Förhandlingarna hade kommit en bra bit på väg när kommunisterna slog till igen. Den här gången anklagades Richard Nixon för inblandning i spionskandalen och tvingades avgå. KGB skonade åtminstone hans liv den här gången.

Det sista försöket att införa Black Friday under det kalla kriget gjordes av den internationellt förankrade och språkligt skicklige utrikesministern Ahti Karjalainen 1975, men tyvärr avgick Sorsa I:s regering våren 1975 sedan centerpartiets riksdagsgrupp förklarat att billig shopping stred mot arvet från Santeri Alkio.

Senare i sina memoarer motiverade Karjalainen sin avgång från valet 1979 främst med frustration över att Black Friday trots hans upprepade försök inte kunde föras till Finland.

En av huvudorsakerna till det ursprungliga Valco - tillsammans med korruption - var att demokraterna ville förhindra att Black Friday skulle komma till Finland. Det gjorde man genom att producera dålig och dyr elektronik i Finland så att folk inte skulle köpa billig och bra utländsk elektronik.

Efter Sovjetunionens fall i början av 1990-talet verkade det äntligen möjligt att få Black Friday till Finland. En listig plan kläcktes - för att lura kommunisterna skulle Finland gå med i Europeiska unionen och Black Friday skulle importeras genom den enligt EU-kommissionens beslut nr 2257/94.

Det geniala i komplotten var att de s.k. eurosocialisterna, som arbetade för Europeiska unionen, inte ens kunde föreställa sig att ett internationellt system av reglering och byråkrati skulle kunna åtföljas av en antydan till fri marknadsekonomi. Ryktet säger att Paavo Väyrynen själv låg bakom komplotten, vilket förmodligen är lätt att tro - Paavo är trots allt den mest legendariska politikern någonsin i Finland.

Resten vet alla, för vid det här laget har vuxna människor fötts och minns saker.

Martti Ahtisaari, som stödde Europeiska unionen, valdes till president 1994. Han hade representerat demokraterna i årtionden, även om han egentligen var en reptil som planterats av Illuminati. Finlands vänsterelit insåg inte i sin EU-hets att den svarta fredagen skulle komma som en gåva från unionen. Finland gick med i Europeiska unionen 1995 och den svarta fredagen följde 2015. Vi har fortfarande inte fått någon marknadsekonomi.