Tämä on jatkoa aiemmin julkaistulle tekstille, jonka löydät täältä: https://www.valco.fi/blogs/tuotekokeilut/valcon-suuri-kuulokeodysseia-2019
Mitä sitä sitten pitää ottaa huomioon, kun ruvetaan suunnittelemaan kuulokkeita? Toisin sanoen, mitkä ominaisuudet tekevät kuulokkeesta hyvät? Ja vielä kun täsmennetään, niin mikä tekee kuulokkeista loistavat?
No, kuulokkeillahan kuunnellaan pääasiassa musiikkia ja semmoinen hyvä äänentoisto herättää elämää suurempia tunnetiloja sekä amatöörimäisiä innostuksen tunteita. Joten kaikkein tärkein ominaisuus on tietenkin hyvä soundi. Eikä riitä että on hyvä. Markkinoilla on kosolti ihan hyväsoundisia kuulokkeita, jos vaan jaksaa ja osaa etsiä kaikkien niitten myriadien hirvitysten seasta.
Tässä asiassa me lähdettiinkin ihan muina Taavetteina kaatamaan Goljatteja.
Kaivoinkin heti ensi töikseni kuulokekokoelmastani ne omat suosikki hi-fi/high-end kuulokkeet, sekä haalin markkinajohtajia ANC/BT kuulokkeista, joita vastaan rupesin virittämään näitä meidän mallejamme. Ja nyt siis puhutaan verrokeista, joiden hintaluokka pyörii tuolla 300-1500€:n hujakoilla.
Päätin että mä en tyydy, ennen kuin omat luurit tuottavat edes hieman samanlaisen ällistyksen tunteen, kuin nämä parhaat verrokkinsa. Nyt puhutaan siis soundibalanssin tasaisuudesta ja äänen luonnollisuudesta koko kuuloalueella, sekä ärsyttävien resonanssien ja särökomponenttien minimoinnista. Eli sanalla sanoen: Selkeydestä. Selkeys on ihana asia musiikin ohella myös podcasteja ja äänikirjoja kuunnellessa, kun se ihminen tulee ihan liki juttelemaan, eikä mumise komerossa tyynyyn.
Ja vaikka tehtävä ei ollut missään nimessä helppo ja maaili korkealla, niin lopputulos on jopa paljon parempi, kuin mihin uskalsin varautua.
Näiden soundi, erottelu ja äänikuva, pesee kaikki kilpailevat langattomat vastamelukuulokkeet ja haastavat soundillaan varsin päteviä kovemman luokan hifimallejakin. Kuulostaako mainospuheelta? No mene kaupoille ja testaa itse. Niin minäkin tein. Jos löydät paremmat, niin kuulen niistä mielelläni.
Sen verran pitää vielä täsmentää, että näissä kuulokkeissa on oikeastaan kolme eri soundia: Täysin passiivisina, piuhan perässä nämä ovat soundiltaan hyvät ja pehmeämmän kuuloiset, kuin langattomana aktiivimoodissa, jolloin soundi vaihtuu erinomaisen erottelevaksi. Sitten kun vielä pistää vastamelunkin päälle, soundi suorastaan loistaa. Eli soundit on fiksattu sen mukaan, miten ihmiset näitä käyttävät.
Esimerkiksi langallisina se soundi on pehmeämpi kuin langattomana ja sillä on sellainen vekkuli hyvä puolensa, että esimerkiksi koti yms. studioissa, noissa äänityshommissa pitää olla viiveetön nollalatenssi, joten piuha on ainoa kunnon vaihtoehto. Ja jos äänität esimerkiksi bassoraitaa ja vieressä hakkaa rumpali kannujaan naama punaisena, niin vastamelu auttaa siihen metakkaan toki paljon, mutta silti sitä volumea tulee nostettua kuulokkeisiin huomattavasti normaalia enemmän. Ja kun se monitoroitu soundi niihin äänitysluureihin ei ole niin kireä, niin sitä jaksaa kuunnella kauemmin ja korvan tappisolut kiittävät.
Kylläpäkyllä. Näitä asioita on tullut funtsittua aika paljon.
Eli sen soundin virittämiseen on tässä projektissa mennyt toisiksi eniten aikaa.
Ai mihin sitten on mennyt enemmän? No pohjatyöhön.
Tähän päivään mennessä on Valcon reippaitten poikien toimesta käyty lävitse huima määrä tehtaita ja niiden protoja, joista on karsimalla karsittu kaikkein parhaat ideat, jonka pohjilta tätä on lähdetty suomalaisvoimin kehittämään valmiiksi tuotteeksi. Eikä muuten riitä, että tietty tehdas pystyy toimittamaan meille hyvät komponentit, vaan siinä pitää ottaa huomioon, että ne pystyvät siihen myös jatkossakin ja että laatu ja speksit pysyvät tasalaatuisina. Kaikkien erien pitää olla yhtä hyviä. Maailma hukkuu keskinkertaiseen kertakäyttöpaskaan, eikä me haluta olla osa sitä kehitystä.
Rasitustestit mä olen hoitanut sillä tavalla, että olen antanut kasan prototyyppejä ilman suojakoteloita äänialan ammattilaisille, a.k.a roudareille ja käskenyt niitten käsitellä niitä työreissuillaan ihan huolettomasti. Näistä vain yhdet hajosivat. En voi mennä yksityiskohtiin, mutta asiaan liittyi mm. kuorma auto, lavarakenteita ja suurjännite.
Roudarit on kovin luovia, mitä asioiden paskomiseen tulee. Lähes yhtä luovia, kuin mitä tulee asioiden korjaamiseenkin.
Nonni, soundi on siis kohdallaan ja nämä selviytyvät keskikokoisesta ydinsodasta. Mikäs muu on kuulokkeissa tärkeää? No ergonomia ja käytettävyys!
Kilpailijoilla on luureissaan jos jonkinlaista hienoa kikotinta ja ohjelmoitavuutta, mutta tosiasia on se, että ihmiset haluavat kuulokkeet, jotka menee napista päälle ja asettuvat mukavasti päähän. Kaikenmoiset hipaisukytkimet ja taikajimin maagiset eleet, voivat tuntua siellä liikkeessä ja youtubevideoilla tosi hienoilta ominaisuuksilta, mutta käyttäppä niitä hikisenä jouksulenkillä, tai vanttuut kädessä, naama jäässä talvipakkasilla.
Yhdet protot rupesivat ohjaamaan tietokoneohjelmia pyytämättä. Ne ei edes palaneet juhannuskokossa kovin hyvin. Mun mottoni on: ”Keep it simple, stupid!”
Joten näissä on yksi nappi, josta nämä menevät päälle, yhdistävät verkkoon ja sammuvat. Toinen nappi vastamelulle, sekä voimakkuus-säätö. Ja näitä voi operoida talvella hanskat kädessä.
Ulkonäöllisesti nämä ovat hyvin pitkälti kiinalaiset. Tämä johtuu puhtaasti rahasta ja priorisoinnista. Muovimuottien teko maksaa kymmeniä tuhansia euroja ja omaan designiin olisi mennyt helposti sata tonnia pelkkään tuotannon aloittamiseen. Tämän vuoksi tyydyimme ulkonäöllisesti vain modaamaan kiinalaisten sinänsä toimivaa designiä. Toki valkkasimme niistäkin sen parhaan.
Halusimme kuulokkeisiin jotain leimallisen suomalaista, joten niihin tulee suomessa käsityönä valmistetut puupäädyt Valcon logolla. Tämä on sitä semmoista ”arjen luxusta”
Päätettiin panostaa sen sijaan sisuskaluihin, kuten akkukestoon jolla pärjää päiviä, jopa viikon. Sekä Qualcommin uusinta ja (hinta-laatusuhteeltaan) parasta tekniikkaa sisältävä bluetooth piiri. Tämäkin on viritetty ihan omista tarpeista käsin; Kun pistää vastamelun päälle ja äänikirjan soimaan, niin pitää pystyä imuroimaan koko kaksikerroksinen asunto, vaikka puhelin onkin eteisessä. Kyllä. On myös handsfreetä, jolla onnistuu myös henk. koht. puhelut ”Marjatalle”, jos niikseen tulee.
Latenssikin on hiottu niin mitättömäksi, että synkka säilyy leffoissa ja jopa pelaamisessa.
Ai miksei näitä sitten ole tehty ihan kokonaan suomessa? Kyllähän täällä tietotaitoa ja osaamista riittää! Juu niin riittääkin, mutta nollasta lähtevä tuotekehitys ottaa aikansa ja on yllättävän kallista. Sanotaanko kautta rantain näin, että kaislikossa suhisee kyllä ja meidän pitkän tähtäimen visiona on tehdä täysin alusta loppuun suomalaiset kuulokkeet - kunhan ensin aloitetaan edes jostain.
Niin ja mainitsinkos vielä siitä, että kuulottimissa on myös erinomaisen päheäksi viritelty vastamelutoiminto.
Näistä ei haluttu tehdä mitään ulkomaailmasta eristäviä nolla-aistikapseleita. Yksi nykyajan vitsauksista on just se, että jengi pööpöilee vastameluluurit päässä liikenteessä ja ihan muina Porilaisina jäävät sitten mm. junan alle, kun eivät havainnoi ympäristöään.
Oikeasti vastamelutoiminnon pointti ei ole eristää käyttäjäänsä ympäristöstään, vaan kaikkialla vellovan huminan, kohinan ja pörinän tiputtaminen sellaiselle tasolle, että ihmisen olisi parempi olla, eikä musiikin tasoa tarvitsisi nostaa niin korkealle, että se peittää ympäristön melun.
Nämä meidän kapineet on säädetty niin, että yleinen humina vaimenee huomattavasti ja ihmisen on sitämyöten hyvä olla. Mutta kuitenkin nämä päässä pystyy havannoimaan ympäristönsä, ettei esim. kuole. Vastamelukuulokkeet ovat erityisen hyvät matkatessa, oli kulkuvälineenä sitten lentokone tai 80-luvun diesel-mersu.
Semmoiseenkin on kiinnitetty huomiota, että huonosti laadittu vastamelutoiminto voi aiheuttaa ihmisille huimausta ja pahan olon tunnetta. Menemättä liikaa teknisiin yksityiskohtiin, voin ylpeänä todeta, että näitten vastamelutoimintoa ei ole laadittu huonosti.
Sitä ei oikein voi edes ymmärtää, kuinka paljon hyvin tehty vastamelutoiminto parantaa elämänlaatua, ennenkuin kokeilee.
Sitä mukaa kun meidän kuulokeprojekti etenee, laitetaan lisää tietoa tulemaan, mutta sitä odotellessa kannattaa käydä kirjautumassa Valcon sähköpostilistalle täältä.
Jaa kavereille:
Valcon suuri kuulokeodysseia 2019!
VALCO vastamelukuulokkeet - amatöörin arvostelu