Miten saat Valcon VMK25-kuulokkeista about maailman parhaat studiokuulokkeet?
Minä, Valcon tuotesuunnittelija, masteroija ja yleinen ääniguru Jasse “Jazmanaut” Kesti kerron tässä blogitekstissä, kuinka Valco VMK25 kuulokkeista voidaan langallisena ekvalisoida huippuluokan studiokuulokkeet ja vieläpä vastamelulla!
Mikään kuuloke ei ole täydellinen. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että yhdestä elementistä pitäisi ilman jakosuodattimia tuottaa täydellinen, koko taajuusalueen vaste. Se on hyvin vaikeaa ja hyyyvin kallista.
Mulla on masterointistudiollani yhdet maailman parhaimmista studiokuulokkeista, joiden hintalappu on yli 4000€ ja jopa ne hyötyvät pienestä ekvalisoinnista.
Siksipä esimerkiksi Valcon VMK25 kuulokkeet pesevätkin monet ”studiostandardit” kun mä olen säätänyt huolella ja rakkaudella niiden soundin sisäisen DSP prosessoinnin avulla äärimmäisen Hi-Fiksi, eli totuudenmukaiseksi alkuperäistä äänitettä kohtaan. Toki parhaatkaan säädöt eivät auta, jos kuulokkeissa ei olisi tekniikka muuten kohdallaan. Meillä onneksi on viimeisen päälle komposiittielementit.
Ikävä kyllä Bluetooth tuo mukanaan väistämättä pienen viiveen, joka taas on kriittisessä musiikkituotannossa, tai videoeditoinnissa paha pullonkaula: Soittoa monitoroidessa viive sekoittaa groovea ja videohommissa huulisynkan ajastaminen on mahdotonta.
Mutta onneksi VMK 25;t toimivat piuhan perässä täysin viiveettä ja silloin muuten toimii myös vastamelutoimintokin. Eli läppärillä mobiilimiksaaminen on yhtä juhlaa, kun saa ympäristöäänet pois häiritsemästä. Ikäväkyllä piuhallisuus ohittaa DSP piirin sävykorjauksineen, mutta eipä hätää. Mulla on siihen ratkaisu ja se ratkaisu ei edes vaadi kalliita kolmannen osapuolen kuulokekorjausohjelmia.
Tämä tapahtuu näin: Otat digitaalisessa työympäristössäsi, tai äänenkaappaus-softassa, joka tukee plugareita, (Itse suosin mäkillä Rogue Amoeban Soundsourcea, tai audiohijackia) mahdollisimman neutraalin täysparametrisen!!! digitaaliekvalisaattorin ja näppäilet siihen nämä arvot:
Valco VMK 25 ANC ON- Ekvalisaatiosäädöt:
- +10 dB 3900 Hz Q 2.00
- -3 dB 1800 Hz Q 1.00
- +2.96 dB 900 Hz Q 1.00
- -3 dB 58 Hz Q 2.00
Ja koska tässä tehdään myös korostavia liikkeitä, niin suosittelen että lasket myös hieman ekvalisaattorin outputia, ettei signaali mene särölle. -5dB on ainakin turvallinen.
Ja kas näin, sulla on käytössäsi yhdet maailman tasaisimmin toistavista studiokuulokkeista, joissa on vielä kaiken kruununa vastameluominaisuuskin!
Katso oheisesta kuvasta mittaustulokset jä ällisty! (Älä välitä yli 10Khz lukemista. Mittarini ei ole luotettava niin korkeilla taajuuksilla.)
No nyt mä kuulen jonkun hifiharrastajan tai kotistudiorunkkarin vikisevän, että kyllä ei voi olla tämmöset viihdekäyttöön suunnitellut bluetoothkuulokkeet yhtä hyvät studiokuulokkeet, kuin vartavasten suunnitellut passiivikuulokkeet!
No siihen mä sanon, että mä olen itse ihan vihoviimeinen hifirunkkari ja mä kuuntelen masterointistudiollani musiikkia niin suurella otannalla ja intensiteetillä, ettei siinä ole mitään järkeä. Ja mä olen suunnitellut nämä kuulokkeet ensisijaisesti itselleni.
Minä käytän tätä nimenomaista setupia, näillä säädöillä mobiilityöskentelyssäni ja priimaa tuppaa tulemaan. Joten: Ole hyvä!
tldr: Ja jos et jaksanut lukea, niin sama löytyy myös videomuodossa täältä: VMK25 ekvalisointi (youtube.com)
Jaa kavereille:
Halutaan palkata: Kolmannen luokan kätyri
Laaja vastamelukuulokkeiden testi